¯ blog







Köpek Eğitiminde Kullanılan Teknikler, Kim Köpeğinizi Nasıl Eğitiyor? Artıları Ne? Eksileri Ne?



Köpek eğitim teknikleri yıllar içinde değişmekle beraber özetle köpek eğitim teknikleri 2 temel başlıkta toparlanabilir. Bunlardan birisi klasik metod dediğimiz ‘’ceza odaklı eğitim’’ yani köpeğin alacağı cezadan sakınma ihtiyacıyla komutlara itaat etmesi temeline dayanır. Bir diğeri de köpeklerin eğitmenden ödül alma amacıyla komutlarına itaat ettiği cezaya yer vermeyen ‘’pozitif’’ eğitim modelidir.

 

Baştan söylemeliyim ki her iki metod da tam anlamıyla mükemmel sonuç vermez çünkü her iki metodun da eksik kalan yerleri vardır. Peki nedir bu eksikler;

 

Klasik metodda, köpekler sahiplerine itaat etme konusunda sıkıntı yaşamazken sahiplerinden korkan köpekler ön plandadır.Bu eğitim modelinde genelde yatılı eğitimle icra edilir çünkü hiçbir köpek sahibi köpeğini bu tekniği kullanan bir eğitmenin sertliğiyle eğitemez. Eğitimler için köpeğin 6 ayını doldurması beklenir çünkü köpekler cezayı tolere edebilecek fiziki yeterliliğe gelmezse ya baskılanmış bir köpek olur ya da dayak arsızı denebilecek köpekler olurlar. Bu tekniğin handikapı sahip köpek ilişkisinden çok amir memur ilişkisini yansıtır. Köpeğin sevmediği ve çok sert bir amiri vardır ve bu amir köpeğini oldukça sert bir şekilde ceza odaklı eğitmekte veya ceza vermektedir.Bu arada 2021 yılı olmasına karşılık halen aktif olarak kullanılan bir tekniktir.

 

1970 yıllardan itibaren pozitif eğitim akımı tüm dünyada kendinden söz ettirmeye başlamıştır. Bu teknikte aqua parklardan ve at eğitimlerinden ilham alındığı söylenir. Temelinde cezanın ortadan kaldırıldığı tamamı ile ödül ve motivasyon merkezli eğitimin tercih edildiği köpek eğitim tekniğidir. Fakat bu teknikte gözden kaçırılan şudur, köpeğin itaat edip etmemesi tamamı ile köpeğin insiyatifine ve isteğine bağlıdır. Yani köpek tokken itaat etmez ya da dikkat dağıtıcıların çok olduğu alanlarda köpek itaat etmez. bu durumda dahi pozitif eğitmenlerin köpeklerini uyarmaları ya da sınırlamaları konusunda önlerinde büyük bir engel vardır zira cezayı terk ettiklerini iddia etmektedirler.

 

Görülmektedir köpek eğitiminde ne tek başına cezanın  ne de  tek başına ödülün iyi sonuç vermesinin beklemek mantık dışıdır.

 

2000 li yıllardan itibaren değişen pozitif eğitime ‘’uygun zmanalama ve uygun dozajla’’ cezanın da dahil edilebileceğini savunan eğitmenler pozitif eğitimin bu eksiğini kapatarak köpekleri sınırlayabilme konusunda olumlu sonuçlar almışlardır.

 

Önemli olan köpeğinizi siz köpek sahipleri eliyle eğitilmesi olduğunu unutmamalısınız. istediğimiz köpek eğitmeninin rehberliğinde pozitif odaklı ama sınırlarını da bilen köpeklere sahip olabilmektir.



 

Can GÜLER

Köpek Eğitim ve Davranış Uzmanı



 

Detaylı anlatım için aşağıdaki linki tıklayarak youtube videomuzu izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/sPfoK15viO0

 

bg